Svensk mat har mycket mer att erbjuda än dess ikoniska köttbullar och billiga lösgodis. Svensk mattradition har allt att erbjuda från sill och kräftor till kanelbullar och prinsesstårta. Ett sätt att verkligen lära känna den svenska matlagningskonsten är att äta ute på restaurang. Den kanske bästa platsen för att göra detta är i huvudstaden Stockholm, av anledningen att det finns så många matställen. Det är här som de mest exklusiva restaurangerna finns och därtill är staden en naturlig turistdestination som besöks av över 4 miljoner turister per år.
Vad är egentligen ett bekvämare och mer exklusivt sätt att äta en god måltid mat än på restaurang? En restaurangmeny erbjuder något för alla. På restaurang är det du som restauranggäst som bestämmer vad du vill äta och dricka utan att behöva göra något annat, såsom förberedning, matlagning och att diska. Dessutom är restauranger mer än bara god mat, det är ett sätt att introduceras till olika kulturer genom dess atmosfär och inredning. Storstaden Stockholm är idealisk för att hitta spännande restauranger där gäster kan avnjuta en stor variation av måltider.
Restauranglivet i Stockholm
Förutom de vackra landskapen som återger Stockholm kan vi också njuta av dess matlagningskonst. Stockholm är förmodligen Skandinaviens vackraste stad, också känd som ”Nordens Venedig”. Detta är ingen slump med tanke på stadens dolda pärla, Stockholms skärgård, som är Östersjöns näst största skärgård bestående av över 30 000 öar.
Stockholm är en av de dyraste städerna i Europa med exklusiva restauranger som märkts av Michelinguiden. Att äta för mindre än 100 kronor kan därför vara svårt. Dock finns mer tillgängliga alternativ för gatumat där god mat kan ätas. Svensk mat är enkel, hälsosam och väldigt kreativ.
Restauranglivet i Stockholm utmärks av hållbarhet och miljömedvetenhet. Stockholmare väljer alltmer miljömedvetna restauranger där menyer innehåller organiska och säsongsbaserade ingredienser. Att äta i Stockholm är därmed en annorlunda och unik upplevelse som visar att god mat går hand i hand med hållbarhet.
Några av de högst listade restaurangerna som uppnått hög popularitet och tillgänglighet presenteras härefter.
Mathias Dahlgren Matbar
Det är en något informell modern matbar där gäster upplever det bästa av mat och dryck i en enkel och vänlig atmosfär. Här tillåts bokning för bord med tolv gäster och bokningar för fester. Matbaren välkomnar även obokade gäster. Dessutom serveras privata middagar i källaren på Grand Hotel för upp till tio gäster. På menyn kan gäster njuta av traditionella och delikat utarbetade rätter som beställs efter önskemål.
Restaurang Frantzén
Detta är en drömrestaurang. Restaurang Frantzén med tre Michelinstjärnor och många utmärkelser som serverar nordisk mat med japansk påverkan. Med fantastisk bekvämlighet erbjuds möjligheten att lära känna restaurangens mat. Menyn prissätts till cirka 3 000 kronor och samma meny erbjuds vanligtvis för både lunch och middag. Upplevelsen av att äta i denna restaurang brukar anses som extraordinär.
Restaurang Lux Dag för Dag
Restaurang Lux Dag för Dag är såväl öppen som ljus. Maten kännetecknas av att den är lokal och gäster kan njuta av de bästa svenska ingredienserna, som den dagliga menyn förbereds med. Dess ingredienser sträcker sig från plommon, get till fänkål. Deras rätter är gjorda med karakteristiska svenska smaker som salt, sött och surt, rökt och smaksatt. En huvudrätt kostar mellan 195-295 kronor. Menyn innehåller många förrätter, desserter, ost och kött. Din upplevelse är verkligen äkta och enkel med mycket hälsosam och traditionell mat.
Restaurang Grill
De presenterar ett internationellt förslag där alla rätter innehåller något grillat: förrätter och varma rätter som efterrätter. De använder fem olika grillmetoder: vedspis, spettgrillning, rökt, kol och bordsgrill. Deras meny är mycket varierad eftersom de steker från kött, fisk, skaldjur, fjäderfä till bröd, grönsaker och frukt. Fisk tillredd på järnplatta och grillat lamm är klassiska rätter på menyn. Det är en restaurang dekorerad med nio olika atmosfärer, något som gör denna restaurang väldigt inkluderande och kreativ.
Restaurang Niklas
Det är en mycket elegant färgglad plats med typiska svenska rätter som åtföljs av måltider med cocktails. Svenska köttbullar och traditionella smaker sticker ut på menyn, även om internationella rätter som iberisk fläsk också sticker ut.
Restaurang Museet
Restaurangen erbjuder en generös och utsökt buffé för cirka 180 kronor. Menyn är varierad och kreativ eftersom den innehåller såväl varma som kalla rätter, däribland färska sallader, soppor, salta smörgåsar och goda hembakade kakor. Här erbjuds också ekologiskt vin, juice, öl och lokalproducerad cider. Deras mat blandar säsongens inhemska smaker.